Kære Kommende Praktikant
Praktikkens forløb
Praktikforløbet på Bali varierer i længde afhængigt af din udddannelse. Som pædagogstuderende er praktikopholdet er som 6 måneder. Socialrådgiverstuderende har en varighed af 5 måneder. Lærerstuderende er i praktik i 6 uger og serviceøkonom, markedsførings – og administrationsøkonomstuderende variere mellem 13-20 uger. I vil få tildelt praktiksted ud fra jeres ønsker, baseret på jeres motiverede ansøgning – så vidt det er muligt og så længe der er ledige pladser. Her skal I så vidt det er muligt tilbringe hele jeres praktikforløb.

Vaccinationer og andre forbehold
Nedenstående oplysninger er baseret på anbefalinger fra Statens Serum Institut (SSI) gældende for Indonesien.
- Hepatitis A
- Hepatitis B
- Stivkrampe
- Japansk hjernebetændelse
- Tuberkolose
- Malaria
- Difteri
- Rabies
- Tyfus
- Covid 19
Rådfør altid med egen læge inden afrejse.

Ankomst
Når du ankommer i lufthavnen vil jeg anbefale at du får hævet kontanter i en af lufthavnens hæveautomater. Når du kommer ud fra lufthavnen er der massere af muligheder for at få en taxa. På vejen til din bolig kan du få taxaen til at holde ind i en simkort butik så du kan få et lokalt simkort med data. Jeg vil anbefale, hvis muligt, at du kommer nogle dage før din praktik starter, til at finde dig lidt til rette og udforske området du bor i.

Informationsmøde
Kort efter jeres ankomst vil I blive inviteret til et informationsmøde, hvor vi snakker lidt om jeres kommende praktikophold, forventninger, kulturen, Bali osv. Her vil i også kunne få en masse praktiske informationer som fx optankning af simkort, hvor man kan få lokalt kørekort, leje af scooter mm. (+ i kan finde en masse information på vores instagram @balifefoundation i highlights). Her får I også muligheden for at møde alle de andre medstuderende til en hyggelig aften.
Opstart på praktikstedet
De første par dage vil gå med en introduktion til institutionen, uddeling af skemaer, rundvisning og et par dage til lige at falde på plads og lære alle at kende.
Transport
Den mest almindelige måde at komme rundt på på Bali er på scooter. Man kan leje en scooter og få et lokalt kørekort, eller man kan bestille gojek’s som er en app man kan downloade hvor man kan bestille en scooter der køres af en lokal, hvor man sidder bag på, eller man kan tage taxer og gojek’s i bil. Scooter er som udgangspunkt den nemmeste og billigste løsning. Se mere om hvor du kan leje scooter og hvordan du får et lokalt kørekort på @balifefoundation i highlights. Transport udgifter i form af leje af scooter mm. dækkes altid af den studerende selv.
Gojek app
Dette er app’en der kan blive din bedste ven. Her kan du bestille alt fra en gojek chauffør der kan køre dig hen til din ønskede destination til aftensmad og isterninger. Der er næsten ikke det man ikke kan bestille på app’en.
Ferie
Hvorvidt I selv har ferie under jeres ophold afhænger af jeres uddannelsesretning og varigheden af jeres ophold. Men er man studerende på skoler eller dagtilbud og har de 5-6 måneders praktikfoløb, er det ikke ualmindeligt at institutionen ligesom vi kender det i Danmark har ferie lukket ind imellem. For de studerende hvor dette gør sig gældende forsøges det så vidt muligt at de studerende tilbydes alternativer som kan bestå af at komme ud til andre institutioner, der ikke har ferielukket eller timer hos forskellige organisationer der samarbejder med Balife Foundation, som tilbyder aktiviteter med børn og unge. Dette aftales indbyrdes med de studerende.
Budget
Et af de oftest stillede spørgsmål handler om hvor mange penge skal man have med?
Det er selvfølgelig svært at give et meget præcist svar på dette spørgsmål, men i store træk handler det jo rigtig meget om hvor meget kan man nå at spare op inden praktikken starter og hvor meget vil man gerne kunne have råd til i sin fritid?
Som studerende får I jeres SU med under praktikken. Dette beløb ligner jeres almindelige SU beløb når I er i skole (og ikke praktikløn som man får på de danske institutioner).
Man kan leve på Bali for sin SU hvis man finder en billig bolig og oftest spiser lokalt eller selv handler og laver mad. En budgetvenlig udgave kan være at finde en medstuderende og dele bolig. Jo bedre man gerne vil bo og jo flere ting man gerne vil lave i sin fritid – jo større opsparing skal man selvfølgelig have med.
Hvis du allerede tidligt ude i forhold til dit ønske om praktik, så er der også længere tid til at spare op. Priserne varierer meget herude afhængigt af hvilket område man placerer sig i. De dyreste områder er Canggu og Seminyak området. Som eksempel så koster en 3 værelses villa i Canggu gerne 10-15.000 DKK om måneden (og op efter), hvor du til sammenligning kan leje et 3 værelses hus på Sanur siden til fx 20-30.000 DKK om året.
Hvis du nu gerne vil have et dykkercertifikat, bestige vulkaner, besøge nærliggende øer, samt tage på overnatninger rundt på Bali så vil jeg anbefale dig at have 5.000 DKK med pr. Måned ud over din SU. 3-5000 DKK kan også være en god vejledning. Det handler allermest om hvad du har mulighed for at nå at spare op og hvor meget du gerne vil lave i fritiden.
Hvad koster bolig?
Det mest almindelig valg af bolig er et guesthouse. Der er uendeligt mange muligheder når det kommer til at finde sådan et. Her skal du overveje hvor tæt du gerne vil bo på din praktikplads. Når du har valgt institution og denne er bekræftet har du mulighed for at få kontaktoplysninger på en boligagent der samarbejder med Balife Foundation. Hun kan tilbyde guesthouses i nærheden af mange af de forskellige praktikmuligheder.
I canggu koster et almindeligt værelse på et guesthouse 3500-4000 DKK og op efter. Her er der oftest dele pool og adgang til et fælles køkken. Værelserne har som udgangspunkt en seng, natbord, nogle gange et skrivebord, en stol og eget badeværelse. Lidt udenfor Canggu området kan lignende findes til omkring 2500 DKK og jo længere væk fra de mest dyre områder, jo billigere bliver det. Boligagenten kan være behjælpelig med at finde en løsning der matcher dit budget.
Jeg vil altid anbefale jer at lave en lejeaftale hvor i betaler pr. Måned og ikke det fulde beløb på forhånd, så i er sikret ikke at miste jeres betaling hvis i ender med at ville flytte under jeres praktikophold.
Legater
Du kan inden dit kommende praktikophold søge legater til økonomisk støtte under opholdet. Der er mange forskellige muligheder og jo tidligere du søger, jo bedre. Nogle fonde har ansøgningsfrister og de har forskellige krav i forbindelse med ansøgningerne. Du kan undersøge mere om disse på legathåndbogen, fonde.dk og søg råd og vejledning på din skole. Måske de også uddeler legater.
Når det kommer til ansøgningen modtager jeg ofte spørgsmålet om “Hvad er den gode ansøgning?” og mit bedste svar er at der er ikke en specifik opskrift på hvad den skal indeholde. Jeg har set mange forskellige ansøgninger af dem der har været både godkendt og ikke og allermest vil jeg anbefale at skrive dit eget bedste bud på en ansøgning og vær dig selv.
Her er lidt yderliger priser at gå ud fra:
Spiser man på de vestligt inspirerende expats caféer så koster et måltid gerne 60 kroner for et måltid, hvorimod hvis du spiser lokalt kan du få et måltid for 20 kroner.
- Scooter leje
Hvis du er komfortable med at komme omkring på scooter, så er den mindste og billigste scooter udgave herude en Scoopy. Den koster ca. 350 kroner om måneden i leje. Vario er også en af de mindre modeller til ca. 350-400 kroner om måneden. Skal scooter være lidt større så kan man gå efter modeller som Nmax og Lexi. Disse koster ca. 6-700 kroner om måneden, afhægigt af stand.
- Kørekort
For dem der skal være på Bali længerevarende, anbefaler jeg altid at få lavet et lokalt kørekort til scooter. Din danske kørekort virker ikke herude og jeg har sendt politikontrol afvise internationale kørekort ligeså. Under highligtet med scooter og hjelm på @balifefoundation kan du yderligere finde information på en kontaktperson der kan hjælpe dig med at få et lokalt kørekort. Det koster ca. 800 kroner som et engangsbeløb. Bliver man stoppet på scooter uden et lokalt kørekort får man en bøde som kan variere i pris mellem 200-700 kroner. Og politibetjenten følger dig gerne til en ATM hvis du ikke har kontanter nok på dig.
- Vand
Nu når man ikke må drikke vandet fra hanen på Bali, så er der også en udgift i at få rigeligt med vand. De fleste guesthouses har en vandbeholder hvor man kan fylde en stor drikkedunk som man har lyst. Har de ikke sådan en, eller er der ikke en på værelset, så kan det være værd at gå ud og finde en. Man kan få en billig vandbeholder for ca. 200 kroner. Her giver man så ca. 10 kroner for en stor vandbeholder med 19 liter vand. Langt de fleste guesthouses kan være behjælpelige med at finde sådan en, samt en kontakt på én der kommer og skifter den når den løber tør. På den måde spare man en masse vandflasker og en masse penge.
- Visum priser
Priserne nævnt her er vejledende. Der kan forekomme mindre ændringer fra tid til anden, men når jeres praktikplads er på plads så får i kontakten på et visum agency der hjælper jer igennem processen og de er altid opdateret med nyeste ændringer.
For at få lov til at være i praktik på Bali skal I have et særligt visum. Dette skyldes at I i princippet udføre et arbejde uden arbejdstilladelse. Så dette visum giver jer tilladelse til at være i praktik på en balinesisk institution. Man kan på ingen måde være i praktik uden dette visum (det er ulovligt uden).
90 dage før afrejse kan du kontakte den visum kontakt du får tildelt. De er en samarbejdspartner til Balife Foundation så de er bekendt med hvilken slags praktik i skal på.
Prisen på visummet I søger før ankomst koster ca. 2200 Kroner. Dette dækker i 60 dage. Efter de 60 dage skal dette forlænges. Oftest vil agenciet minde jer om når det er ved at være tid, men for at være helt sikkert så bed dem om fra start af at sende en påmindelse ud når det er tid til forlængelse. Forlængelsen koster ca. 1350 kroner og giver yderligere ophold på 60 dage. Herefter skal det forlænges igen til samme pris. Jeres oprindelige visum kan forlænges i op til 6 måender. Herefter skal man rejse ud af Indonesien, så for pædagogstuderende, så skal i være opmærksomme på at jeres samlede ophold ikke overstiger mere end 6 måneder. Er det et spørgsmål om et par dage, så skal I kontakte visum agenciet og så kan de hjælpe med betaling for de pågældende dage det kan dreje sig om.
Man har ikke lyst til at forlade Indonesien på et overskredet visum. Dette kunne resultere i store økonomiske bøder og blacklisting fra Indonesien.
Dyr og plastik
Dyrevelfærd på Bali
Når det kommer til dyrevelfærd på Bali, så tror jeg ret sikkert at jeg kan sige at det er ikke-eksisterende. Bali tilbyder mange forskellige muligheder for at interagere med forskellige dyr lige fra at svømme med delfiner, bade med elefanter, holde reptiler og meget mere. Jeg vil på det kraftigste fraråde at støtte op om disse muligheder. Dyrene bliver på ingen måde behandlet optimalt, selvom de har fundet finere måder at præsentere aktiviteter med dem på. Vær den bevidste turist. Som eksempel er der en elefant park hvor man kan komme og interagere med rescued elefanter – men når man kigger nærmere på deres hjemmeside, tilbyder de også fortsat rideture på dem. De har sågar inviteret til events med “Elephant painting” hvor folk maler på dem – men det er jo trods alt med organisk maling. Al støtte til misbrug af dyr frarådes på det kraftigste.
Ønsker du derimod at hjælpe nogle dyr på Bali, så er en af Balis største udfordringer alle gadehundene. Hjælp naboen med at få steriliseret sin hund eller tag ud og besøg de forskellige dog rescues og besøg de nyeste hundehvalpe. Din tid kan være dyrebar, da disse steder ofte drives af donationer der gør det svært at have personale nok. Anbefalede steder:
- Luckydogrescuebali
- Irescuebalidogs
- Bali.paws
- bawabali_official
Plastik
Plastik er absolut en af a Bali’s største udfordringer, da de ikke har et systemt til at håndtere plastik. Det vi smider i vores egen skraldespand ender på en mark et sted hvor de forsøger at brænde det af, underordnet hvad det indeholder. Så det er overordnet set altid en god idé at begrænse ens eget forbrug af plastik. Små ting som at have en drikkedunk der kan fyldes op, et net når du handler, køb en stor flaske shampoo, eller få dine gamle flasker opfyldt hos nogle af de bæredygtige supermarkeder og butikker. Tilmeld dig en affaldssorteringsordning. Du kan få lidt gode idéer på følgende sider.
- IbuBumi
- Zerowastebali
- ecobalirecycle
Administrationsgebyr
Din praktikplads er først sikret og bekræftet, når du har indbetalt dit administrationsgebyr. Gebyret er et engangsbeløb, som dækker udgifter til administration i forbindelse med dit ophold på Bali herunder virksomhedsomkostninger. Det som du får dækker praktikkontrakt, kvalitetssikrede institutioner, tæt samarbjede med din uddannelsesinstitution, velkomstmøde, støtte og vejledning i visum processen, hjælp til at finde bolig, scooter, kørekort mm. Facebook fællesskab med dine medstuderende. Jeg vil være til rådighed 24/7 via. telefon eller mail før og under dit ophold. Jeg er behjælpelig hvis dit praktiksted ikke lever op til dine forventninger og du ønsker at skifte sted. Jeg er også til rådighed hvis du ønsker faglig sparring, eller blot har brug for at lufte tanker og frustrationer og/eller hvis du får brug for hjælp. Jeg kan også hjælpe dig med at deltage i forskellige projekter og aktiviteter hvis det ønskes, samt opstart at nye og initiativrige projekter. Alt eventuelt overskud går til velgørende arbejde der støtter lokalt på Bali. Disse projekter kan I som studerende både få mulighed for at være en del af og I kan følge med på @balifefoundation og se hvad overskuddet går til.
Som studerende varierer beløbet en smule afhængigt af hvilken uddannelse man kommer fra og længde på praktikophold og alle beløb indbetales på Balife Foundations konto. Jeg anbefaler overførsel med Wise fra IDR til IDR, hvilket er en fordel for jer at have på Bali til fx husleje betaling og leje af scooter mv. Paypal kan også være en mulighed. På Wise skal man oprette en konto der er knyttet til dit betalingskort. Du skal oprette en konto med valutaen IDR (Indonesiske rupiah) som kan tankes op med dit danske betalingskort så du tanker din konto fra DKK til IDR. Når du har dit ønskede beløb på din IDR wise konto så overfører du fra IDR til IDR. Overførsler koster ca. 4 DKK. Beløbet kan ikke refunderes. Når du skal vælge modtager, bruger du mailen simonelangholz@hotmail.com.
Du kan følge nedenstående link til at komme igang med at oprette din Wise profil.
Prisliste
Pædagogstuderende: 2600,00 DKK
Socialrådgiverstuderende: 2600,00 DKK
Lærerstuderende: 2000,00 DKK
Serviceøkonomstuderende: 2400,00 DKK
Så snart din kvitteringen for din overførsel er modtaget, vil du modtage en endelig bekræftelse.