Om Bali
Om Bali
Bali er med sin størrelse på ca. 5.600km2 lidt mindre end Sjælland. Øen er en del af Indonesien, men er på mange måder helt sin egen. Naturen er enestående smuk, maden er god og befolkningen er helt unikke og utrolig venlige. Du kan finde alt fra vulkaner der kan bestiges, jungle der kan udforskes, hvide strande og alt derimellem.
Befolkningen
På Bali får du en unik oplevelse i mødet med balineserne. Det balinesiske folks sjæl og livsglæde er fascinerende. En egenskab ved balineserne er deres karakteristiske hinduisme. Indbyggertallet er ca. 4 mio. De er enormt venlige, nysgerrige og imødekommende. Balineserne dyrker deres tro med ynde og respekt, og udstråler ro og balance. De er taknemmelige for de gode ting, der kommer til dem.
Af deres hinduistiske guder er Sanghyang Widhi en af de højeste. Troen på reinkarnation er en vigtig bestanddel af det balinesiske livssyn, og de søger at leve i god harmoni både med sig selv og deres omgivelser.
Alle aspekter af det balinesiske liv er gennemsyret af religion og et af de mest synlige tegn på dette er deres Canang sari, som findes i alle balinesiske huse, arbejdspladser, restauranter, butikker, på gaden og meget mere. Disse består af små bladbakker, der laves dagligt og kan indeholde fx blomster, ris, salt, cigaretter og kaffe. De tilføjes en brændende røgelsespinde og drysses med vievand tre gange dagligt før hvert måltid.
På Bali er Bahasa Indonesia det officielle sprog. På Bali tales der også balinesisk, hvilket er et svært sprog, men alle besøgende, der gør sig umage med at tale et par ord, vil blive varmt modtaget af de lokale.
I turistområderne tales engelsk og ind imellem andre sprog.
“Suksma” er balinesisk og betyder “tak” – “Mewali” er også balinesisk og betyder “til gengæld”, da det formodes at blive brugt sammen med “Suksma”; så sammen, “Suksma mewali” betyder “Tak til gengæld” eller “Du er velkommen.” I mellemtiden er “Terima kasih” indonesisk (Bahasa), hvilket betyder “tak” – “Tidak, terima kasih” er også indonesisk (Bahasa), hvilket betyder “Nej, tak.”
Bali har et tropisk klima og gennemsnitstemperaturen er ca. 28-29 grader året rundt. Den tørre periode løber fra april til oktober – her er antallet af regnvejrsdage et par stykker om måneden, hvor de fra oktober til april oplever mere regn (regnsæson).
Fra november til sidst i marts bringer monsunen regn til Bali, og der kan forekomme heftige regnskyl ud på eftermiddagen og aften. På Bali er der dog meget sjælden tale om dagsregn, og øen kan derfor besøges hele året. Vandet er dejligt varmt hele året, ca. 25 grader.
Kost og logi
På Bali kan i finde mad fra hele verden. Man spiser meget billigt og det indonesiske køkken er kendt for at være smagsfuldt og stærkt.
De almindeligste retter er for eksempel Nasi Goreng (stegte ris med grøntsager, kylling, svinekød og stegte æg), Satay (små trækulsgrillede grillspyd med kød eller kylling, som serveres med jordnøddesauce) og Mee Goreng (stegte nudler med grøntsager og kød). En anden balinesisk specialitet er Babi Guling (grillet pattegris).
Priserne varierer en del, men efter danske forhold er alt er meget billigt. På en god restaurant koster et almindeligt måltid mad ca. 50 DKK. Gennemsnitsprisen på en 3-retters menu er ca. 80 DDK.
Vin er en importvare, og er derfor forholdsvis dyrt. En ”god flaske” australsk vin koster ca. 150 – 200 DKK. Når man er på Bali, bør man også prøve deres lokale vin, kaldet Hatten. Det er en noget billigere vin, og hvidvinen smager faktisk ok. En lokal øl koster ca. 15 DKK. og en sodavand omkring 10 DKK.
Vær opmærksom på at der på mange restauranter tillægges skat og service.
Hvis du ønsker at spise lokalt kan du få et måltid mad til under 15 kr.
Der er mange forskellige muligheder når det kommer til at finde et sted at bo. Det er kun dig selv der bestemmer under hvilke forhold du ønsker at bo. Der er et bredt udvalg af lejligheder, hostels, billige hoteller eller leje af villaer.
Når du modtager din bekræftelse, modtager du yderligere en liste over forskellige mulige steder at bo og ellers hjælper jeg også gerne med at finde et sted, der matcher dine ønsker.
Shopping
På Bali vrimler det med boder og butikker, hvor man sagtens kan spare mange penge ved at se sig godt for. Shopping på Bali er også at prutte om prisen, selv om det i forvejen virker billigt.
Man bør huske, at man ingen vegne kommer med sure miner på Bali, især ikke når det gælder shopping. For at gøre det rigtige kup kræves det, at man prutter om prisen.
Gør det til en leg, og husk at grine og smile under forhandlingen, det giver den bedste pris.
MEN husk på at de fleste mennesker på Bali har en meget lav indkomst, og det vil næppe betyder noget, hvis vi betaler lidt for meget. En dagsløn for en balinesisk arbejder er ca. 100.000 Rupiah (ca. 50 DKK.).
Hvad der er den rigtige pris er svært at sige, men besøger I et supermarked eller et varehus, får I et realistisk billede af prislejet.
Vær i øvrigt opmærksom på, at det ifølge Washington Konventionen er forbudt at handle med udryddelsestruede dyr og planter, og dermed ulovligt at indføre disse til Danmark. Hvis I er i tvivl, så lad være med at købe det.
Valuta
Møntfoden på Bali hedder indonesiske rupiah. Man kan også bruge dollars (dog til en forholdsvis dårlig kurs). Der ligger samtlige “Money changer”‘ rundt omkring, hvor der kan veksles mange forskellige valutaer. ATM-maskiner er tilgængeligt i alle byer, samt nærtliggende øer.
Visum
Du kan søge visum 90 dage før afrejse. Du vil modtage en e-mail fra mig til et visum agency, der vil hjælpe dig i processen så du får det rigtige visum. Dette er VIRKELIG VIGTIGT, da man ikke må være praktikant på et turist visum.
Trafik
En af de letteste måder at bevæge sig rundt på Bali er på scooter. Kørsel af disse kræver at du går på politistationen og får et kørekort. Det kan du gøre på politistationen i Kuta. (Dit danske kørekort gælder ikke). Du kan bestille det og modtage det samme dag. Det er påkrævet at køre med hjelm – ser politiet dig uden hjelm, stopper de dig og bøden er vilkårlig – bestemt af betjenten.
Man kan også køre med lokalbusser, dog uden tidstabel. Der udover er det også billigt at tage taxi, men man kan risikere at sidde fanget i trafikken længe under myldretid. De udbyder både GoJek og GoGrab som er både scootere og biler, du kan bestille når du har downloaded app’en. De kan også bruges til f.eks. madlevering og et hav af andre gode muligheder.
Værd at vide
Det balinesiske nytår, kaldet Nyepi Day (Stilhedens dag), er en af de vigtigste dage i den balinesiske kalender. På denne dag lukker alt på øen ned i 24 timer fra kl. 06.00 om morgenen frem til samme tid den følgende morgen. I dagene op til det afholdes ceremonier overalt på øen, som er et renselsesritual, hvor det balinesiske folk bærer deres gudesymboler til havet, vandfaldene eller hellige kilder. Ceremonierne har til formål at rense menneskekroppen og hele øen fra onde ånder og energier. Efter solnedgang på selve dagen slukkes alt lys og øen vil kunne opleves i stilhed med den smukkeste stjernehimmel. Dagen efter vil man kunne tage ud og opleve store optog gennem gaderne. Alle små byområder har deres egen “banjar” som fungerer som “local government” og alle har deres eget optog.
På denne dag vil turister blive bedt om at blive hjemme hvor de bor og om at være så stille som muligt hele dagen.
Lufthavnen er lukket denne dag.
Datoen for Nyepi-dagen ændres hvert år:
2023: 22. Marts – 23. Marts
2024: 11. Marts – 12 Marts
2025: 29. Marts – 30. Marts
2026: 19. Marts – 20. Marts